Politică

24 aprilie – Ziua în care oligarhul Plahotniuc a demonstrat că el este mai important decât instituțiile statului

img_1829341_thumbs_600x440_2662911Duminică, ora 9:00. Primesc telefoane, sms-uri și mesaje pe Facebook. Lumea spune că nu are cu ce să vină la Chișinău. Microbuzele și autobuzele stau toate în parcări, iar cetățenii așteaptă, în gări sau pe marginea drumului, să vină ceva cu care să se deplaseze la Chișinău.

Apoi apar zeci de dovezi foto și video pe Facebook. Plahotniuc a trecut la un nou nivel. Deja le interzice cetățenilor să circule liber. Probleme de a se deplasa au chiar și cei care au reușit să identifice anumite microbuze private. Șoferii au renunțat să mai vină la Chișinău în ultimul moment.

Până la ora 13:00, când a început manifestația, primesc zeci de mesaje de la Strășeni, Ialoveni, Căușeni, Nisporeni, în care mi se spune că oamenii așteaptă disperați în gări sau pe marginea traseelor, pentru a ajunge în capitală. Nu neapărat la protest.

Chiar și așa, în PMAN s-au adunat destul de mulți oameni. Cetățenii nu mai vor discursuri, vor acțiune. Primesc mesaje. Unii își doresc să meargă la Global Business Center, alții să fie înconjurat Guvernul. Până la urmă, prin vot, se ia decizia de a se înconjura Guvernul.

Atmosfera a fost una destul de calmă. După câteva ore de „plimbare” prin jurul clădirii Executivului, înconjurat de destul de mulți polițiști, dar nici pe departe atât de mulți ca altă dată, o mare parte din protestatari solicită să meargă la GBC. În drum se trece pe lângă blocul lui Plahotniuc. Acolo un număr impresionant de polițiști baricadează calea pe strada Bulgară. Spiritele se încing, se arunca cu ouă de o parte și se eliberează gaze lacrimogene de alta. Câteva persoane din ambele tabere au fost rănite.

Apoi se merge la GBC. Ei bine, abia ajunși acolo am înțeles unde se află grosul polițiștilor mobilizați. În jurul clădirii de birouri a lui Plahotniuc sunt cel puțin o mie de polițiști. În față niște copii echipați prost și vădit speriați.

Oamenii sunt scandalizați de mobilizarea extraordinară de forțe pentru protejarea unui edificiu privat. Numărul de polițiști de la GBC îl depășea clar pe cel de la Guvern. Din fericire s-a lăsat fără altercații.

Se protestează de mai bine de un an de zile în Chișinău, dar 24 aprilie a fost prima zi în care s-au pus atât de multe impedimente pentru a organiza manifestația, iar Plahotniuc a fost păzit atât de bine.

24 aprilie a fost ziua în care Plahotniuc a arătat tuturor că el este mai important decât instituțiile statului. Protecția sa personală este mai importantă decât orice.

Dar a fost și ziua în care s-a văzut cât de mult îi este frică.

Autor: Alex Cozer

Sursa: Independent.md

Abonează-te la newsletter