Politică

Revoltător: austriecii taie păduri româneşti de 1 MILIARD de euro pe an

lemn-pt-egger-schweighofer1Schweighofer, Kronospan şi Egger, companii austriece care cotrolează prelucrarea lemnului din România, au ajuns în 2013 la afaceri cumulate de 1 mld. euro din vânzarea de cherestea şi alte produse din lemn, din care mai bine de jumătate merge la export.

Producţia de cherestea în 2013 a fost de circa 5 milioane de metri cubi, faţă de 1,4 mil. metri cubi în 2000.

Schweighofer a avut o cifră de afaceri de 470 mil. euro şi un profit de aproape 100 mil. euro anul trecut, rulajul Kronospan Sebeş este de aproximativ un sfert de miliard de euro cu pierderi de 0,3 mil. euro (în 2012), iar Egger a făcut anul trecut afaceri de 209 mil. euro cu un profit de 14 mil. euro (în 2013).

Cele trei companii cumpără lemn de la Romsilva şi alţi proprietari de păduri şi fabrică cherestea, PAL (plăci aglomerate din lemn) sau alte plăci pe care le vând către producătorii de mobilă sau la export. Puterea lor este atât de mare încât au fost acuzaţi şi de controlul preţurilor în 2005.

Sursa: Realitatea

Despre autor

contribuitor

2 comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Cand le taia UDMR si le tot taie din anii 90, vezi Cherestoy Attila, tot asa nervos erai?

  • Inca nu suntem destul de Revoltati. In afara de cateva articole in presa,altceva,nimic!Sa ne gândim foarte bine,cand vom ramane fara paduri si fara izvoare cu ape limpezi,atunci ce vom face???Vom bate in poarta jefuitorilor acestei tari,cersind o lingura de apa!

Abonează-te la newsletter