Politică

Egipt: Un profesor universitar pledează pentru uciderea copiilor fără adăpost, ”pentru a face curățenie pe străzi”

street-kidsUn profesor universitar egiptean, Nassar Abdullah, a publicat un articol în care pledează pentru uciderea copiilor fără adăpost, “pentru a face curățenie pe străzi” și pentru că “reabilitarea minorilor ar fi foarte costisitoare”, informează duminică Europa Press și cotidianul spaniol ABC.

Abdullah, care susține cursuri de etică și de filosofie politică la Universitatea din Sohag (localitate situată pe malul estic al Nilului), spune că autoritățile egiptene ar trebui să ia exemplu de la forțele de securitate din Brazilia, care în anii 1990 ar fi ucis copii ai străzii. Uciderea acestor minori “este soluția” pentru a pune capăt problemei copiilor fără adăpost pe străzile din Egipt.

“În anii 1990, copiii fără adăpost din principalele orașe ale Braziliei au trecut de la a-i sâcâi pe oameni la a le băga frica în oase, căci comiteau delicte precum violuri, prostituție sau asasinate, iar situația economică a Braziliei era similară cu cea a Egiptului zilelor noastre”, a scris Abdullah în editorialul său, care a fost publicat vineri de ziarul Al Masry al Youm.

Se estimează că aproape un milion de minori trăiesc pe străzile orașelor egiptene. Pentru Abdullah, reabilitarea acestor minori ar fi mult prea costisitoare pentru visteria statului, motiv pentru care cea mai bună cale ar fi, în opinia lui, să se urmeze exemplul Braziliei, unde “forțele de securitate braziliene au lansat o campanie de vânare și ucidere a copiilor ca și cum ar fi fost vorba despre câini vagabonzi”. “Această soluție dură a permis să se facă curățenie pe străzile principalelor orașe din Brazilia și să dispară copiii străzii. S-a întâmplat pentru că liderii politici aveau voința să facă reforme și să combată corupția, dar și să creeze locuri de muncă. Aceasta este lecția pe care lumea întreagă ar trebui s-o învețe pornind de la cazul Braziliei”, a concluzionat profesorul egiptean.

Textul a fost publicat vineri atât în ediția tipărită a ziarului Al Masry al Youm, cât și pe pagina de internet, însă, după polemica produsă, a fost retras din ediția digitală. Sâmbătă, organizațiile de apărare a drepturilor omului s-au decis să prezinte un denunț împotriva lui Abdullah, pe care-l acuză de incitare la crimă și de punere în pericol a vieții minorilor. În plus, vor ca profesorul să plătească o amendă de un milion de lire egiptene (circa 100.000 de euro), bani care să fie folosiți apoi pentru ajutorarea copiilor străzii.

Autor: Gabriela Ionescu

Sursa: Agerpress

Abonează-te la newsletter