Politică

Grecia paralizata de greve

Grecia este paralizata, joi, de greve, dupa ce sindicatele din transporturi au trecut la intreruperea circulatiei autobuzelor, troleibuzelor, tramvaielor si metroului in regiunea orasului Atena.

Tot joi, are loc si greva profesorilor si invatatorilor, dar si a controlorilor de trafic aerian.

Grecii sunt asteptati sa iasa in strada, in jurul orelor pranzului, in semn de protest fata de noile masuri de austeritate anuntate de Guvernul de la Atena. Actiuni de protest vor fi organizate in centrul orasului Atena, zona pietelor Sintagma si Klafthmonos.

Guvernul a convenit asupra unor noi reduceri de pensii, asupra cresterii taxelor de proprietati si suspendarii activitatii a mii de bugetari.

Autoritatile incearca sa respecte tintele fiscale stricte pe care si le-au fixat si sa convinga creditorii internationali sa deblocheze o noua transa din imprumutul de salvare, scrie BBC.

Decizia de miercuri privind noile masuri de austeritate survine dupa doua zile de discutii dure cu FMI si autoritatile europene.

Numarul bugetarilor a caror activitate va fi suspendata si care vor primi salariu partial va creste cu 50 la suta, ajungand la 30.000 pana la sfarsitul anului, in timp ce pensiile care depasesc 1.200 de euro pe luna vor fi reduse cu 20 la suta, a anuntat, miercuri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Elias Mossialos.

In cazul pensionarilor mai tineri de 55 de ani, cu pensii de peste 1.000 de euro, reducerea va fi de 40 la suta.

Aceste masuri au fost criticate de populatie, nemultumita ca programul de austeritate pare sa accentueze recesiunea si duce la o crestere a ratei somajului.

Grecia va impune noi masuri de austeritate – taie pensiile mari

Potrivit Sky News guvernul de la Atena implementeaza aceste masuri in schimbul unei transe de 8 miliarde de euro din pachetul de salvare, bani necesari pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

Autoritatile au motivat ca astfel vor putea respecta conditiile impuse de UE si FMI si ramane in centrul zonei euro.

Cu toate acestea, multi analisti pun sub semnul intrebarii acest optimism si cred ca datoria Greciei este in continuare nesustenabila, avertizand ca tara va intra oricum in faliment la un moment dat.

Madalina Mitan
sursa: ziare.com

Abonează-te la newsletter