Politică

Veşnica mediocritate

mediocruO, sempiterna mediocritas! Veşnica mediocritate este o adevărată lecţie darwinistă de viaţă: rezistă cel mai puternic! Vor suferi cel mai tare aceia care vor intra în luptă directă spre deosebire de un obedient care, deşi expus, este protejat de patronul aflat în umbră. Acest mecanism decapitează orice iniţiativă pozitivă şi constructivă întrucât obedientul mediocru va cere satisfacţie(a se citi răzbunare) seniorului protector!

Dar ce determină marea solidaritate a mediocrilor? Dacă actul elecţiei are ceva misterios şi în general priveşte 2-3 indivizi dintr-un grup compact de oameni, mediocritatea se poate spune că reprezintă însăşi legea naturală a firii. Majoritatea oamenilor nu reuşesc niciodată să-şi depăşească condiţia şi ca atare tot ce depăşeşte cercul lor de înţelegere este conspirativ, nebunesc, de neînţeles, de neacceptat. Cele mai bune exemple sunt aici dispreţul şi indiferenţa prin care masa l-a arătat întotdeauna geniilor. Amintim aici selectiv drama unor oameni foarte talentaţi şi creativi dar al căror destin s-a lovit de solidaritatea mediocrilor: talentatul filolog Lazăr Şăineanu forţat să plece din România după ce a fost nominalizat la premiul Academiei Romane pentru monografia Basmele romanilor; I.L.Caragiale scârbit de conjuraţia mediocrilor a părăsit voluntar România; Constantin Brâncuşi, a cărui ultimă dorinţă a fost ultimativ refuzată de Academia Română; cazul Petre Pandrea, activist de stânga şi avocat-apărător al multor comunişti în interbelic a fost marginalizat şi închis de comunişti în două rânduri; scriitorul I.D.Sîrbu, deşi comunist a făcut puşcărie pentru ca era un idealist şi a refuzat obedienţa mediocrilor din sistem etc.

Mediocritatea din ierarhia socială nu reprezintă altceva decât lumpenul îmbogăţit. Gustul său nu este rafinat dar posibilităţile materiale îi dau dreptul să se distanţeze de mediocrul sărac prin opulenţa excesivă. Esenţa lor însă este aceeaşi. Nu-şi pot depăşi niciodată cercul cognitiv în care sunt destinaţi să trăiască dar prin poziţie socială şi solidaritate de specie, ei pot bloca proiectele intelectuale ale celor aleşi.

Complacerea în mediocritate este azi trăsătura cea mai distinctă a societăţii româneşti. Intelectualii noştri au rămas cu voluptate în cercul prostiei lor. Au atins un climax cu valoare de limax.

De aceea după revoluţie, deşi ne-am căpătat libertatea deplină, nu am reuşit să producem mari valori în domeniul literaturii, filozofiei şi artelor. Nu că ele nu ar exista dar funcţionarul cultural este un mediocru şi prin natura sa se opune realizării omului creativ.

Mediocrul aflat în funcţie decizională, frustrat de un peisaj în care respiră dar nu-l înţelege şi lipsit de conştiinţa ratării ajunge să impună celorlalţi, tot ceea ce a refuzat să facă în viaţă.

Autor: Adrian Majuru

Sursa: Adrian Majuru

Despre autor

contribuitor

1 comentariu

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • ROMANIA TREZESTE-TE In Ro presedintii de tara, primii ministrii, ministrii, parlamentarii, presedintii de consilu judetene, prefectii, primarii, judecatorii, procurorii, politistii, membrii ai curtii de conturi, inspectori financiari, academicieni, ofiteri MApN, SRI, SIE, fiind in exercitiul functiunii cu AVERI FABULOASE ilicite, au dosare penale in lucru ori sunt in faze diferite de judecata. Este fireasca intrebarea, ce statut au romanii aflati sub acesti conducatori si care suporta asemenea autoritati publice, COMPROMISE, populate de din belsug cu puscariabili si mafioti ? Acesti puscariabili au emis legi pentru protejarea averilor dobandite prin HOTIE si sa execute pedeapsa cu inchisoarea in petreceri si chefuri la domiciliile lor luxoase, Unde in lume mai exista asemenea JUSTITIE. În ultimii 26 de ani, datoria țării a crescut de la ZERO la 96 de miliarde, De ce am ajuns aici? Numai o REVOLTA POPULARA GENERALA ca in Coreea de Sud intreprinsa in anii ’90 mai poate NORMALIZA viata publica din Ro. Atunci sud – coreenii au optat si au infaptuit o republica prezidentiala. I-au condamnat prin JUDECARE PUBLICA pe POLITICIENII, GUVERNANTII, DEMNITARII si FUNCTIONARII PUBLICI vinovati de MAREA CORUPTIE intretinuta de acestia cateva decenii. Totodata au dispus si confiscarea averii acestora pana la rude de gradul doi.De atunci gradul de fericire al poporului sud coreean creste constant. HAIDETI ROMANI la REVOLTA POPULARA GENERALA cat mai avem oportunitatea necesara, adica cat mai avem si noi romanii TARA, sa inlocuim HAZNAUA sau TROACA POLITICA din Ro PLINA de ZOI, LATURI , GUNOAIE si REZIDUURI UMANE cu ELITE adevarate si DEMNITATI umane care sa aduca fericirea mult asteptata si BINE meritata poporului roman.Ro din 1990 este capturata de MAFIOTI, BANDITI, TALHARI, etc si trebuie recuperata cat mai avem ce. Numai o diagnosticare profunda si riguroasa a cauzelor nocive ne va conduce la ELABORAREA unor STRATEGII si PROGRAME eficiente.

Abonează-te la newsletter